Voor de orginelen statuten opgemaakt door notaris Mr. H.P.J.M. Peters op 15 april 1997 klik hier.
Vandaag, 15 april 1997, verscheen voor mij, Mr. HERMANUS PAULUS JOSEPHUS MARIA PETERS, notaris ter standplaats Drunen, gemeente Heusden: de Heer Jacob Langendoen,De comparant verklaarde:
- dat de statuten van de te Drunen gevestigde vereniging: "L.T.C. De Klinkaert" laatstelijk geheel gewijzigd zijn vastgesteld bij akte van statutenwijziging op 23 april 1980 voor notaris Snels te Drunen verleden;
- dat de algemene vergadering van gemelde vereniging in haar op 17 februari 1997 gehouden vergadering overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 van haar statuten rechtsgeldig heeft besloten de statuten van de vereniging te wijzigen zoals hierna omschreven, waarbij de comparant werd gemachtigd om de statutenwijziging bij notariële akte te doen vaststellen, de daarvoor nodige akte te doen verlijden en te ondertekenen;
- dat van gemeld besluit blijkt uit de aan deze akte te hechten notulen van gemelde vergadering;
- dat het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) blijkens haar schrijven de dato 06 maart 1997 -van welk schrijven een kopie aan deze akte is gehecht- heeft te kennen gegeven geen bezwaar tegen gemeld besluit tot statutenwijziging te hebben.
Vervolgens verklaarde de comparant de statuten van genoemde vereniging "LTC De Klinkaert" gewijzigd vast te stellen als volgt:
NAAM, ZETEL, DUUR, VERENIGINGSJAAR
Artikel 1
- De vereniging draagt de naam: L.T.C. "DE KLINKAERT".
- Zij heeft haar zetel te Drunen.
- De vereniging is opgericht op 15 maart 1955 voor onbepaalde duur.
- Het verenigingsjaar valt samen met het kalenderjaar.
DOEL
Artikel 2
2. De vereniging tracht dit doel onder meer te bereiken door:
b. het organiseren van oefenmogelijkheden, wedstrijden en evenementen op het gebied van de tennissport.
c. het vormen van een band tussen haar leden.
d. het deelnemen aan de door de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (hierna ook te noemen: KNLTB) georganiseerde competitie en het vertegenwoordigen van haar leden bij de KNLTB.
e. alle overige wettige middelen.
LEDEN
Artikel 3
De vereniging kent:
b. junioren;
c. rustende leden;
d. leden van verdienste;
e. ereleden;
f. donateurs.
AANMELDING EN TOELATING
Artikel 4
- Als lid, junior, rustend lid en/of donateur kan men worden toegelaten nadat men een schriftelijk verzoek tot toelating bij het bestuur -op de in het Huishoudelijk Reglement aangegeven wijze- heeft ingediend
- Het bestuur beslist over de toelating en kan aan de toelating nadere voorwaarden stellen.
- Bij niet toelating tot lid kan de algemene vergadering alsnog tot toelating besluiten.
- Zij die op de "zwarte lijst" van de KNLTB voorkomen, of door het bestuur van de KNLTB geschorst zijn, kunnen niet worden toegelaten.
EINDE VAN HET LIDMAATSCHAP
Artikel 5
- Het in dit artikel bepaalde met betrekking tot het einde van het lidmaatschap is van overeenkomstige toepassing op het einde van het zijn van junior en rustend lid.
- Het lidmaatschap eindigt:
3. Onmiddellijke beëindiging van het lidmaatschap door opzegging is voor een lid mogelijk:
a. binnen één maand nadat een besluit waarbij de rechten van de leden zijn beperkt of hun verplichtingen zijn verzwaard aan het lid bekend is geworden of is meegedeeld. Het besluit is als dan niet op dat lid van toepassing. Een lid is evenwel niet bevoegd door opzegging een besluit waarbij de verplichtingen van geldelijke aard van de leden zijn verzwaard te zijnen opzichte uit te sluiten.
SCHORSING
Artikel 6
- Leden en/of junioren die handelen in strijd met statuten en/of reglementen van de vereniging of die zich niet gedragen naar de besluiten van de algemene vergadering of naar besluiten, die het bestuur van de vereniging genomen heeft, kunnen door het bestuur worden geschorst voor maximaal vier weken.
- Geschorste leden en/of junioren zijn verstoken van alle rechten, welke uit het lidmaatschap (juniorschap ) voortvloeien. Schorsing door de KNLTB brengt automatisch schorsing als lid of junior van de vereniging met zich mee.
JAARLIJKSE BIJDRAGEN (CONTRIBUTIES)
Artikel 7
- De leden, de junioren, de rustende leden en de donateurs zijn gehouden tot het betalen van een jaarlijkse bijdrage, die door de algemene vergadering zal worden vastgesteld. Zij kunnen daartoe in categorieën worden ingedeeld die een verschillende bijdrage betalen.
- Indien een lid tevens lid van verdienste of erelid is, is dat lid vrijgesteld van de verplichting tot het betalen van de jaarlijkse bijdrage, voor zover het betreft dat deel dat niet hoeft te worden afgedragen aan de KNLTB.
- De algemene vergadering kan bepalen dat nieuw toegetreden leden entreegeld moeten betalen.
- Het bestuur is bevoegd in bijzondere gevallen gehele of gedeeltelijke ontheffing van de verlichting tot het betalen van een bijdrage en/of entreegeld te verlenen.
BESTUUR/BESTUURSSAMENSTELLING
Artikel 8
- Het bestuur bestaat uit een -bij voorkeur oneven- door het bestuur te bepalen aantal van minimaal vijf personen.
- De benoeming geschiedt door de algemene vergadering uit de leden die daarvoor zijn voorgedragen op de in het Huishoudelijk Reglement aangegeven wijze. Niet verkiesbaar tot bestuurslid zijn belanghebbenden bij de tennissport, tenzij volgens de reglementen van de KNLTB dispensatie is verleend.
- Het bestuur wijst uit zijn midden een secretaris en een penningmeester aan. De voorzitter wordt steeds als zodanig door de algemene vergadering benoemd. De voorzitter, secretaris en penningmeester vormen tezamen het dagelijks bestuur.
- Elk bestuurslid, ook wanneer hij voor een bepaalde tijd is benoemd, kan te allen tijde door de algemene vergadering worden ontslagen of geschorst. Een schorsing die niet binnen drie maanden gevolgd wordt door een besluit tot ontslag, eindigt door het verloop van die termijn.
- Elk bestuurslid treedt uiterlijk drie jaar nazijn benoeming af, volgens een door het bestuur op te maken rooster van aftreding. De aftredende is herkiesbaar. Wie in een tussentijdse vacature wordt benoemd, neemt op het rooster de plaats van zijn voorganger in.
- Het bestuurslidmaatschap eindigt voorts:
BESLUITVORMING VAN HET BESTUUR
Artikel 9
- Bestuursbesluiten worden genomen met een meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
- Van het verhandelde in elke vergadering worden notulen opgemaakt, die -na goedkeuring door het bestuur- door de voorzitter en de secretaris worden vastgesteld en ondertekend.
BESTUURSTAAK – VERTEGENWOORDIGING
Artikel 10
- Behoudens de beperkingen volgens de statuten is het bestuur belast met het besturen van de vereniging.
- Het bestuur is, mits met goedkeuring van de algemene vergadering, bevoegd te besluiten tot:
a. het verrichten van rechtshandelingen, waarvan de financiële betekenis een jaarlijks in de jaarvergadering te bepalen bedrag te boven gaat. Voor de toepassing van deze bepaling kan een rechtshandeling niet worden gesplitst.
JAARVERSLAG - REKENING EN VERANTWOORDING/KASCOMMISSIE
Artikel 11
- Het bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de vereniging zodanige aantekeningen te houden dat daaruit te allen tijde haar rechten en verplichtingen kunnen worden gekend.
- Het bestuur brengt op een algemene vergadering binnen een maand na afloop van het verenigingsjaar, behoudens verlenging van deze termijn door de algemene vergadering, zijn jaarverslag uit over de gang van zaken binnen de vereniging en over het gevoerde beleid en legt een balans en een staat van baten en lasten met toelichting aan de vergadering over. Deze stukken worden ondertekend door de bestuurders; ontbreekt de ondertekening van een of meer hunner dan wordt daarvan onder opgaaf van redenen melding gemaakt.
- De algemene vergadering benoemt jaarlijks uit de leden een kascommissie van tenminste twee personen, die geen deel mogen uitmaken van het bestuur. Voorts benoemt de algemene vergadering een plaatsvervangend lid dat bij ontstentenis van een commissielid diens plaats zal innemen.
- De kascommissie onderzoekt de rekening en verantwoording van het bestuur en brengt aan de algemene vergadering verslag van haar bevindingen uit.
- Vereist het onderzoek van de rekening en verantwoording bijzondere boekhoudkundige kennis, dan kan de kascommissie zich door een deskundige doen bijstaan. Het bestuur is verplicht aan de commissie alle door haar gewenste inlichtingen te verschaffen, haar desgewenst de kas en de waarden te vertonen en inzage van de boeken en bescheiden der vereniging te geven.
- De leden van de kascommissie kunnen te allen tijde door de algemene vergadering uit hun functie worden ontslagen, doch slechts in geval onmiddellijk in de ontstane vacature(s) wordt voorzien.
- Het bestuur is verplicht de bescheiden bedoeld in de leden 2 en 3, tien jaar lang te bewaren.
ALGEMENE VERGADERING
Artikel 12
- Aan de algemene vergadering komen in de vereniging alle bevoegdheden toe, die niet door de wet of de statuten aan het bestuur zijn opgedragen.
- Jaarlijks, uiterlijk een maand na afloop van het verenigingsjaar, wordt een algemene vergadering -de jaarvergadering- gehouden. In de jaarvergadering komen onder meer aan de orde:
b. het vaststellen van het in artikel 10 lid 3 onder a bedoelde (plafond)bedrag.
c. de voorziening in vacature(s) van de kascommissie.
d. voorziening in bestuursvacatures.
e. het vaststellen van de jaarlijkse bijdragen en het eventuele entreegeld.
f. de begroting voor het lopende verenigingsjaar.
g. voorstellen van het bestuur of de leden, aangekondigd bij de oproeping voor de vergadering.
5. De hiervoor gemelde termijn wordt met twee weken verlengd in geval in bedoelde algemene vergadering een voorstel tot wijziging van de statuten of ontbinding van de vereniging aan de
BIJEENROEPING ALGEMENE VERGADERING
Artikel 13
- De algemene vergaderingen worden bijeengeroepen door het bestuur. De oproeping geschiedt schriftelijk aan de adressen van de leden, junioren en rustende leden volgens het ledenregister bedoeld in artikel 3. De termijn voor de oproeping bedraagt tenminste veertien dagen, onverminderd het bepaalde in artikel 18
- Bij de oproeping worden de te behandelen onderwerpen vermeld, onverminderd het bepaalde in artikel 18.
TOEGANG EN STEMRECHT
Artikel 14
- Toegang tot de algemene vergadering hebben alle leden, junioren en rustende leden van de vereniging. Geen toegang hebben geschorste leden en geschorste bestuursleden onverminderd het bepaalde in artikel 5 lid 4.
- Over toelating van andere dan de in lid 1 bedoelde personen beslist de algemene vergadering.
- Ieder lid (in de zin van de wet) van de vereniging dat niet geschorst is, heeft één stem.
- Een lid kan zijn stem niet bij volmacht uitbrengen.
VOORZITTERSCHAP - NOTULEN
Artikel 15
- De algemene vergaderingen worden, tenzij de situatie zich voordoet als omschreven in artikel 12 lid 4, laatste zin, geleid door de voorzitter van de vereniging.
BESLUITVORMING VAN DE ALGEMENE VERGADERING
Artikel 16
- Het ter algemene vergadering uitgesproken oordeel van de voorzitter omtrent de uitslag van een stemming is beslissend. Hetzelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit voor zover gestemd werd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel.
- Wordt echter onmiddellijk na het uitspreken van het in het eerste lid bedoeld oordeel de juistheid daarvan betwist, dan vindt een nieuwe stemming plaats, wanneer de meerderheid der vergadering of, indien de oorspronkelijke stemming niet hoofdelijke of schriftelijke geschiedde, een stemgerechtigde aanwezige dit verlangt. Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming.
- a. Een algemene vergadering kan geldige besluiten nemen ongeacht het aantal aanwezige stemgerechtigde leden.b. Voor zover de statuten of de wet niet anders bepalen, worden alle besluiten van de algemene vergadering genomen met meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
- Blanco en ongeldig uitgebrachte stemmen worden beschouwd als niet te zijn uitgebracht. Een stem is ongeldig indien op het stembriefje iets anders is aangegeven dan noodzakelijk voor het uitbrengen van de stem.
- Indien de stemmen staken over een voorstel niet rakende verkiezing van personen, dan is het verworpen.
- Alle stemmingen geschieden mondeling, tenzij de voorzitter een schriftelijke stemming gewenst acht of een der stemgerechtigden zulks voor de stemming verlangt. Schriftelijke stemming geschiedt bij ongetekende, gesloten briefjes.
- Besluitvorming bij acclamatie is mogelijk, tenzij een stemgerechtigde hoofdelijke stemming verlangt.
- Indien bij een verkiezing van personen niemand de meerderheid heeft verkregen, heeft een tweede stemming plaats. Heeft ook dan niemand de meerderheid verkregen, dan vinden herstemmingenplaats, totdat hetzij een persoon de volstrekte meerderheid heeft verkregen, hetzij tussen twee personen is gestemd en de stemmen staken. Bij gemelde herstemmingen (waaronder niet is begrepen de tweede stemming) wordt telkens gestemd tussen de personen, op wie bij de voorafgaande stemming is gestemd, evenwel uitgezonderd de persoon, op wie bij die voorafgaande stemming het geringste aantal stemmen is uitgebracht. Is bij die voorafgaande stemming het geringste aantal stemmen op meer dan een persoon uitgebracht, dan wordt door loting uitgemaakt, op wie van die personen bij de nieuwe stemming geen stemmen meer kunnen worden uitgebracht. Ingeval bij een stemming tussen twee personen de stemmen staken, beslist het lot wie van beiden is gekozen.
- Indien er tegelijkertijd meerdere vacatures binnen een commissie of binnen het bestuur (niet de voorzitter betreffende) zijn, dan kan daarin worden voorzien op de volgende wijze: a. er wordt in één keer over al die vacatures (binnen een commissie of binnen het bestuur) gestemd, waarbij een lid zoveel personen kiest als er vacatures zijn en waarbij alsdan zijn gekozen die personen (voor zover nodig ter voorziening in de vacatures), die de meeste stemmen hebben verkregen. b. zijn er alsdan meerdere personen met een gelijk aantal stemmen die niet allen nodig zijn om in de (resterende) vacatures te voorzien dan vindt (vinden) herstemming (en) plaats, waarbij diegene(n) zijn gekozen die de meeste stemmen heeft (hebben) verkregen, met dien verstande dat ingeval er nog slechts één vacature is daarin wordt voorzien op de wijze als hiervoor in lid 8 omschreven.
- Een éénstemmig besluit van alle leden, ook al zijn dezen niet in een vergadering bijeen, heeft, mits met voorkennis van het bestuur genomen, dezelfde kracht als een besluit van de algemene vergadering.
- Zolang in een algemene vergadering alle stemgerechtigde leden aanwezig zijn, kunnen geldige besluiten worden genomen, mits met algemene stemmen, omtrent alle aan de orde komende onderwerpen - dus mede een voorstel tot statutenwijziging of tot ontbinding - ook al heeft geen oproeping plaatsgehad of is deze niet op de voorgeschreven wijze geschied of is enig ander voorschrift omtrent het oproepen en houden van vergaderingen of een daarmee verband houdende formaliteit niet in acht genomen.
COMMISSIES
Artikel 17
- Naast de in deze statuten genoemde kascommissie kan de vereniging ook andere commissies in het leven roepen. Alle commissies dienen volledig te bestaan uit leden van de vereniging en/of junioren.
- Alle commissies die het bestuur bijstaan bij haar uitvoerende taken, werken onder verantwoordelijkheid van het bestuur. De leden van deze commissies worden telkens voor een periode van een jaar benoemd door het bestuur, aan wie zij verantwoording schuldig zijn en door wie zij kunnen worden ontslagen. Deze commissies kunnen worden genoemd in het Huishoudelijk Reglement, alwaar tevens hun taakomschrijving kan worden opgenomen.
- De algemene vergadering kan commissies instellen ter uitvoering van bijzondere opdrachten.Deze bijzondere opdrachten mogen niet liggen op het terrein van de hiervoor onder 2 bedoeld uitvoerende taken. De leden van deze commissies worden benoemd en ontslagen door de algemene vergadering, aan wie zij verantwoordingschuldig zijn.
STATUTENWIJZIGING
Artikel 18
- In de statuten van de vereniging kan geen verandering worden gebracht dan door een besluit van een algemene vergadering, mits de oproeping tot deze vergadering tenminste vier weken tevoren heeft plaatsgevonden en bij die oproeping het voorstel tot statutenwijziging woordelijk is vermeld.
- Een besluit tot statutenwijziging behoeft tenminste een meerderheid van twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen.
- Een statutenwijziging treedt niet in werking dan nadat:
b. van de statutenwijziging een notariële akte is opgemaakt . Tot het doen verlijden van de akte is ieder bestuurslid bevoegd.
ONTBINDING
Artikel 19
- De vereniging kan worden ontbonden door een besluit van de algemene vergadering. Het bepaalde in de leden 1 en 2 van het voorgaande artikel is van overeenkomstige toepassing.
- Tenzij de algemene vergadering anders besluit, geschiedt de vereffening door het bestuur.
- Het batig saldo na vereffening vervalt aan degenen die ten tijde van het besluit tot ontbinding lid waren. Ieder hunner ontvangt een gelijk deel. Bij het besluit tot ontbinding kan echter ook een andere bestemming aan het batig saldo worden gegeven.
- De vereniging houdt op te bestaan op het tijdstip waarop geen aan haar, dan wel aan de vereffenaars bekend baten meer aanwezig zijn. De vereffenaars doen hiervan opgaaf aan de registers waar de vereniging is ingeschreven.
HUISHOUDELIJK REGLEMENT/BAANREGLEMENT
Artikel 20
2. De reglementen mogen niet in strijd zijn met de wet, ook waar die geen dwingend recht bevat, noch met de statuten.
Slot akte
WAARVAN AKTE in minuut is verleden te Drunen op de datum in het hoofd van deze akte vermeld.
Vervolgens is deze akte na beperkte voorlezing door de comparant en mij, notaris, ondertekend.