AVG en wachtwoorden

Gebruik een uniek wachtwoord voor elke site
Criminelen, slechte beveiliging en menselijke fouten zorgen er voor dat wachtwoorden in het beheer van kleine en grote instanties soms op straat komen te liggen.
In de afgelopen 5 jaar zijn zo wachtwoorden uit onder andere Facebook, Apple en Google openbaar geworden.
Als je voor elke site een ander wachtwoord gebruikt, blijft de schade beperkt tot de ene site die de wachtwoorden heeft gelekt.
Als je hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites gebruikt, kunnen mensen het lek gebruiken om toegang te krijgen tot andere sites die je gebruikt.
Gebruik dus altijd een uniek wachtwoord voor de site van L.T.C. De Klinkaert.
 
Verander je wachtwoord periodiek
Als wachtwoorden zijn buitgemaakt kan het een tijdje duren voordat dit bekend raakt, of het lek kan helemaal onbekend blijven.
Het regelmatig veranderen van wachtwoorden zorgt er voor dat wachtwoorden waarvan je niet weet dat ze gelekt zijn na een tijdje sowieso onbruikbaar worden.
Er zijn studies waaruit blijkt dat een dergelijke maatregel de wachtwoorden juist minder veilig maakt, omdat mensen hierdoor kiezen voor eenvoudigere wachtwoorden.
Als je een wachtwoord verandert, maak deze daarom altijd uniek, sterk, maar vooral ook lang.
 
Gebruik lange wachtwoorden
Ook als wachtwoorden gecodeerd worden opgeslagen, kunnen deze in sommige gevallen achterhaald worden door de brute rekenkracht van een computer te gebruiken.
Als er geen, of slechte codering wordt gebruikt kan een wachtwoord van 8 letters binnen een minuut worden gekraakt.
Als je 12 tekens gebruikt duurt het mogelijk al meer dan 4 weken. En bij 16 tekens 35 duizend jaar.
Maar gebruik van bestaande woorden en steeds sneller wordende computers zorgen er voor dat deze tijd aanzienlijk korter kan worden.
Maak het daarom computers zo moeilijk mogelijk door te kiezen voor een lange willekeurige mix van letters, cijfers en speciale tekens.
De minimale lengte voor nieuwe wachtwoorden is 9 tekens.